Diplomatie si conflict în secolele XVI-XVIII

Posted: February 17, 2012 in Bacalaureat
Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Pentru istoria europeana, secolul al XVI-lea este perioada în care se afirma Umanismul si Renasterea, dar au loc si convulsii provocate de reforma si contrareforma.
Tarile române au fost si în acest secol angrenate în disputele dintre puteri: Inperiul otoman, Inperiul Habsburgic, Polonia.
Inperiul Otoman:
-reprezenta cea mai mare forta militara din Europa;
-atinge apogeul în timpul lui Soliman magnificul (1520-1566);
-în 1541 partea centrala si sudica a ungariei au devenit pasalâc;
-în 1541 Transilvania devine principat autonom sub suzeranitate otomana.
Inperiul Habsburgic:
-cauta aliati pentru alungarea otomanilor;
-în anii 1590-1592, initiaza o alianta antiotomana numita Liga Sfânta, la care au participat; statul papal, Spania, Austria, ducatele italiene Toscana, Mantova si Ferara.
Polonia:
-se apropie de Inperiul Otoman;
-revine la politica pontica, redeschizând rivalitatea medievala din aceasta zona.

Mihai Viteazul (1593-1601)
-ocupa tronul în 1593;
-adera din proprie initiativa la Liga Sfânta, alianta la care aderasera si: Sigismund Bathory (principele Transilvaniei), Aron Voda (principele Moldovei);
-la 13.11.1594, Mihai declanseaza rascoala antiotomana când îi ucide pe creditorii levantini si garnizoana otomana;
-ataca apoi cetatile de pe linia Dunarii (Giurgiu, Hârsova);
-actiuni ostile otomanilor se desfasurau si în Moldova. Otomanii doresc sa-i înlature. Trupele otomane si tatarasti vor fi însa înfrânte la Putineiu, Stanesti, Serpatesti.
Mihai asteapta o riposta din partea otomanilor. În fata acestei situatii, Mihai încheie la 20.5.1595 la Alba-Iulia un tratat cu Sigismund Bathory, principele Transilvaniei:
-tratatul a fost încheiat de o delegatie de boieri;
-Mihai devenea un loctiitor al lui Sigismund Bathory în tara româneasca;
-Tara româneasca urma sa fie guvernata de un sfat alcatuit din 12 boieri;
-se prevedea sprijin contra turcilor.
Aflat în ajunul unei iminente invazii otomane, Mihai va fi nevoit sa accepte aceasta situatie. Un tratat asemanator a fost încheiat si în Moldova, astfel ca Sigismund Bathory devenea suzeranul tarilor române extracarpatice.
În vara anului 1595, oastea otomana comandata de marele vizir Sinan Pasa trece Dunarea. Batalia se da la Calugareni la 23.8.1595 si este câstigata de Mihai. Totusi superioritatea numerica a otomanilor îl obliga pe Mihai sa se retraga spre munti (la Stoienesti) în asteptarea sprijinului promis de Sigismund. Turcii reiau înaintarea, ocupând Bucurestiul si Târgoviste.
În toamna lui 1595 soseste sprijinul lui Sigismund Bathory. Cu ajutor transilvanean si moldovean, Mihai Viteazul reuseste sa elibereze Târgoviste (Octombrie 1595), Bucuresti (12.10.1595), obtinând apoi la Giurgiu (15-20.10.1595) o stralucita victorie.
Campania otomana din anul 1595 se încheia cu un dezastru.
Dupa alte confruntari la linia Dunarii, Mihai încheie pace cu turcii în 1597.
În schimbul acceptarii suzeranitatii otomane cu pretul tributului, inperiul otoman recunoaste domnia pe viata pentru Mihai.
În paralel, Mihai Viteazu se orienteaza spre habsburgi încheind cu ei un tratat de alianta la manastirea Dealu (9.6.1598):
-împaratul hapsburgic Rudolf al II-lea îi recunoaste lui Mihai domnia ereditara si îi promitea ajutor financiar pentru întretinerea a 5000 de lefegii;
-tratatul era îndreptat împotriva otomanilor.
Prin aceasta dubla suzeranitate, otomana si habsburgica, Mihai se emancipeaza de consecintele tratatului cu Sigismund Bathory.
Unirea tarilor române
Situatia lui Mihai se va complica. În Moldova a avut loc interventia polonezilor în urma careia a fost instalat domn Ieremia Movila (1595). Acesta era fidel politicii poloniei si otomanilor. De asemenea, se dorea instalarea lui Simion Movila în tara româneasca.
În Transilvania, Sigismund Bathory renunta la tron în favoarea varului sau Andrei Bathory, cardinal în Polonia. Acesta îi cere lui Mihai sa renunte la tron.
Mihai hotaraste sa intervina, patrunde în Transilvania si îl învinge pe Andrei Bathory la Selimbar (28.10.1599). La 1.11, Mihai era primit cu entuziasm în Alba-Iulia.
Campania împotriva lui Ieremia Movila este începuta în primavara lui 1600. În mai 1600 Mihai îl alunga pe Ieremia, realizând unirea celor 3 tari. Într-un document se intitula “Domn al Tarii românesti, al ardealului si a toata tara moldovei”.
Unirea nu va rezista, interesele puterilor vecine fiind potrivnice noilor realitati. Se adauga ostilitatea nobilimii maghiare, nemultumita de masurile luate de Mihai. Aceasta depune juramânt de fidelitate împaratului austriac si ajutata de generalul inperial Gheorghe Basta îl învinge pe Mihai la Miraslau 18.9.1600. Înfrângerea echivala cu pierderea ardealului. Este pierduta si Moldova, polonezii reinstalându-l pe Ieremia Movila.
De asemenea Mihai pierde si tronul tarii românesti. Cu sprijin polonez va fi instalat aici Simion Movila (batalii sau dat la Naieni, Ceptura, Bucov).
Mihai ia drumul pribegiei cautând sprijinul lui Rudolf al II-lea, împaratul habsburgic. În conditiile în care în Transilvania revenise Sigismund Bathory, Rudolf al II-lea îi promite acest sprijin. Ostile reunite ale lui Mihai si ale generalului Basta obtin victoria de la Guruslau (3.8.1601). Mihai îsi recupereaza tronul în tara româneasca, existând posibilitatea refacerii unirii.
în aceste conditii, din ordinul lui Basta, mihai este ucis pe câmpia Turzii (9/19.8.1601).
Opera lui politica nu s-a stins o data cu disparitia sa, influentând relatiile internationale în spatiul românesc în tot secolul urmator.
Secolul XVII
Se produc modificari ale raportului de forte între marile puteri. Se afirma Rusia.
În spatiul românesc s-au afirmat personalitati precum: Vasile Lupu, Matei Basarab, Serban Cantacuzino, Constantin Brâncoveanu, Dimitrie Cantemir.
Suzeranitatea otomana atinge forme grave între 1650-1711/1714.
Transilvania Se inplica în razboiul de 30 de ani (1618-1648).
Tara Româneasca si Moldova îsi consolideaza autonomia interna în timpul lui M.Basarab (1632-1654, în tara Româneasca) si Vasile Lupu (1634-1653, în Moldova).
Pe plan international turcii asediaza Viena (1683). Înfrângerea turcilor a marcat începutul decaderii inperiului otoman si deschiderea “Crizei orientale”. Prin pacea de la Karlowitz (1699), s-a consacrat pierderea de catre turci a ungariei si transilvaniei care au intrat sub stapânire habsburgica.
Serban Cantacuzino (1678-1688)
-a fost domn al tarii românesti;
-încearca recâstigarea independentei prin apropiere de Austria;
-în 1683 participa la asediul Vienei alaturi de turci, dar pe ascuns i-a încurajat pe asediati. Dupa înfrângerea turcilor, intra în tratative cu habsburgii.
Acestia i-au garantat domnia ereditara, ajutor. Serban a cerut ca tara sa-si pastreze hotarele. Încercarea de a încheia un tratat cu austriecii nu s-a mai realizat intru cât acesta moare.
Constantin Brâncoveanu (1688 1714)
-domnul tarii românesti;
-a înteles ca alungarea turcilor din Europa ar fi deschis calea expansiunii austriece;
-ca sa slabeasca presiunea habsburgilor a cautat o contrapondere în Polonia si Rusia;
-domnia lui este ultima mare domnie a tarii românesti în perioada medievala. Politica sa a urmarit mentinerea autonomiei tarii în fata puterilor care se razboiau la hotare.
Dimitrie Cantemir (1710 1711)
-domnul moldovei;
-a adoptat o pozitie antiotomana;
-s-a orientat spre Rusia. În aprilie 1711 încheia la Sutk un tratat cu tarul Petru întâi;
-se recunostea domnia ereditara în familia lui Cantemir;
-Rusia recunostea independenta si integritatea Moldovei;
-sprijin inpotriva Inperiului Otoman;
-participa la razboiul ruso-turc din 1711. Ostile ruso-moldovene sunt înfrânte de otomani la Stanilesti (1711). D.Cantemir se refugiaza la curtea lui Petru Întâi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s