Evolutia vietii politice internationale, dupa razboi, a fost influentata de relatia celor doua superputeri: SUA si URSS.
Contradictiile  dintre cele doua au influentat evolutia statelor mici, inclusiv România. Lumea s-a divizat în doua blocuri militare, NATO [1949] si Tratatul de la Varsovia [1955], iar relatiile internationale au fost dominate de tensiunile dintre est si vest, care au luat forma unui conflict ideologic, politic, strategic, dar nu si militar, numit „Razboiul Rece”.

Situatia României; ocupatia sovietica
În secolul XX, mai précis dupa al II-lea Razboi Mondial, România intra în sfera de influenta a URSS, fiind supusa comunizarii.
O cauza a instaurarii regimului communist este prezenta Armatei Rosii pe teritoriul Romaniei.
Pâna prin anii 1958-1960 politica externa româneasca s-a caracterizat prin docilitate totala fata de Moscova.
Prima manifestare a acestei atitudini a avut loc chiar în 1947 când Planul Marshall, lansat de SUA pentru refacerea economica a Europei dupa razboi, a fost respins de România, asa cum au procedat si celelalte state aflate sub control sovietic.
În 1949, România a aderat la C.A.E.R [consiliul de ajutor economic reciproc], organizatie internationala de colaborare economica între statele socialiste, coordonata de URSS. Aavut drept scop satelizarea fata de moscova a tarilor membre pe plan economic si politic.
În 1955, România a devenit membra a Organizatiei Tratatului de la Varsovia, alianta militara a statelor comuniste satelite ale URSS, opusa NATO.
În anul 1956, revolta anticomunista din Ungaria a permis conducerii românesti sa-si arate fidelitatea fata de URSS. Ghiorghe Ghiorghiu Dej a insistat pentru o interventie militara împotriva guvernului lui Imre Nagy, iar trupele sovietice, stationate în România au fost printre primele care au trecut granita ungara. Imre Nagy a fost arestat, adus cu forta în România si apoi executat.
Dupa 1958, se constata o atitudine de distantare fata de Moscova. Un prim success este obtinut în 1958 când URSS a acceptat retragerea trupelor sovietice.
Spre o Politica de Independenta.
Distantarea fata de Moscova a fost initiata de G.G.Dej.
În 1964, România a respins planul Valev ce urmarea transformarea tarii într-un grânar pentru URSS si celelalte state socialiste.
Tot în 1964, punctul maxim al politicii de distantare l-a reprezentat “Declaratia cu privire la pozitia Partidului Muncitoresc Român în problemele miscarii comuniste si muncitoresti internationale”. În aceasta declaratie se proclamau drepturi egale pentru toate partidele comuniste, respectarea independentei lor, dreptul la o politica interna si externa proprie.
Nicolae Ceausescu va continua aceasta linie.
Momentul decisive l-a reprezentat anul 1968 când, în cadrul unei adunari populare, a condamnat intrarea în Cehoslovacia a trupelor URSS si a aliatilor sai din Tratatul de la Varsovia, act apreciat de Ceausescu drept o mare greseala si o primejdie pentru pacea Europei. Aceasta atitudine i-a adus popularitate. Unii lideri occidentali au vizitat România: Charles de Gaulle, presedintele Frantei [1968], Richard Nixon, presedintele SUA [1969].
Ca o recunoastere a politicii internationale promovate de România, ministrul de externe Corneliu Manescu a fost ales presedinte al Adunarii Generale a O.N.U.
România a semnat “Actul final de la Helsinki” [1975] care includea si respectarea drepturilor omului. Acest angajament nu va fi respectat, motiv pentru care statele occidentale au criticat abuzurile din România.
Treptat puterile occidentale se îndeparteaza de România pe fondul abuzurilor de aici [reprimarea opozitiei, cultul personalitatii, etc].
Noul lider sovietic, Mihail Gorbaciov face o vizita în România [1987] si se refera la necesitatea reformelor si a schimbarii. Ceausescu a replicat ca în România reformele au fost facute de la sfârsitul anilor 1960.
Ceausescu, tot mai izolat, nu întelegea realitatile din jurul sau.
La întâlnirea de la Moscova [1989] Gorbaciov a informat liderii statelor Tratatului de la Varsovia, despre întâlnirea de la Malta, cu presedintele American George Bush si a specificat ca orice schimbari vor avea loc în Europa de Est, URSS nu va interveni.
Evenimentele de la 1989 au dus la caderea regimurilor comuniste.
În martie 1991, Tratatul de la Varsovia îsi înceta existenta în mod official.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s